Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Mami, dnes spím u Elišky...."

Mnoho rodičů v dnešní době sní o tom, že budou se svými dětmi nejlepší kamarádi. V tomto případě jde autorita stranou a rodiče se "otevírají" ke všem možným informacím a tajemstvím, které jim děti svěří. Obzvlášť období puberty je na toto jako stvořené. Chcete být se svými ratolestmi spřízněné duše, děvčata k Vánocům dostávají první malování, krajkové kalhotky a gelové nehty. Chlapci mají zase povoleno nechat si k třináctým narozeninám propíchnout bradu a konečně si můžou na Internetu vybrat první značkové boty za dva tisíce korun. Hřeje vás to u srdce a svoji velkorysost završíte tím, že je pustíte na "doopravdickou" diskotéku.

Nechci tvrdit, že moje generace byla o něco lepší. Vůbec ne, byli jsme naprosto stejní jako každá mládež. Problém je v tom, že se věková hranice velmi prudce sesouvá níž a níž. A čím níž se posouvá, tím víc dětí (ano, opravdu DĚTÍ) přibývá. Jsem jen o čtyři roky starší než člověk, který čerstvě obdržel občanský průkaz, proto nemám právo soudit patnáctileté dívky, které se v bezvědomí válejí pod stolem ve vlastních zvratkách. Jenom bych jako očitý svědek chtěla nastínit tuto skutečnost všem rodičům, kteří si stále myslí, že jejich dcera spí ve stanu na zahradě u Elišky.

Nejsem si jistá, jestli však má smysl o alkoholu diskutovat. Dostane ho každý, jakéhokoliv věku a všude. Od mých patnácti let se mi v žádné hospodě, baru, klubu nebo diskotéce nestalo, že by po mně někdo chtěl nějaký doklad o tom, kolik mi ve skutečnosti je. Včera jsem v tomto směru zažila své poprvé. Koukala jsem na servírku, lidově řečeno jako puk, a kdybych u sebe náhodou neměla pas, snad mě z té hospody vyrazí. O to kvalitnější byl rozhovor s bývalými spolužáky nad sklenkou vína, když můj zrak neobtěžovaly polonahé čtrnáctileté slečny vrávorající na podpatcích po své matce nebo chlapečci s rovnátkama a uhrama, kteří by ty potenciální slečny drželi za zadek.

Alkohol uvolňuje lidi, ale co způsobuje to, že jsou ony slečny už tolik uvolněny před zábavou, co se oblečení týče? Co přiměje dívku, která ještě ani nedostala menses, zmalovat se jak nejlevnější prostitutka na E55? Na co potřebuje dítě v deváté třídě stříbrný piercing nelogicky "vyrašený" uprostřed tváře, tetování přes celá záda, třícentimetrové gelové nehty a na zubu drahokam? Nakolik dokážou být rodiče "ti nejlepší kamarádi" aby toto dokázali přehlížet? Nebo jim to příjde roztomilé, když vidí, jak Aničce to krajkované spodní prádlo na vyhublém těle bez boků skvěle ladí s čerstvě propíchnutým pupíkem? Jak moc tenká hranice je v dnešní době mezi slovem "moderní" a "zvrhlý"?

Nebudu moralizovat, dítě ještě naštěstí nemám a o výchově nic nevím. Ale trochu mi to cuká koutky, když vidím, co se na dnešních zábavách děje. Není to jenom o věku a vyspělosti, je to o lacinosti, nevědomosti i nevkusnosti. Ať se člověk baví, obzvlášť, když těch -náct mu je jen jednou v životě. Ale položme si ruku na srdce - pohled do zarudlých rozmazaných očí vlastní dcery, která má nové gelové nehty celé špinavé a zlámané a krajkové kalhotky ztratila kdesi v keři asi nepatří mezi ty nejpříjemnější obrazy, které byste v sobotu ráno potřebovali vidět.

Autor: Linh Giang Pham Thai | pátek 18.11.2011 8:41 | karma článku: 30,92 | přečteno: 2720x
  • Další články autora

Linh Giang Pham Thai

Sluneční stát třetího tisíciletí

Po delší odmlce jsem se rozhodla opět psát. Tentokrát však opustím svůj vlastní zvyk zásadně nekomentovat společensko – politické události současnosti a risknu něco citlivějšího.

24.6.2015 v 7:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Pětku ne, jsem v tom nevinně aneb Co si myslím o didaktickém testu z ČJ 2015

Začalo to nevinně. Bývala bych při svém věku a časovém vypětí ani nezaregistrovala, že se dneska (5. 5. 2015) psala maturitní zkouška z českého jazyka.

6.5.2015 v 9:06 | Karma: 47,61 | Přečteno: 79508x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek II

Někteří vědci tvrdí, že krása spočívá v souměrnosti. Samozřejmě - váza, která bude mít obě strany středové osy úplně identicky zaoblené a jejíž ladné křivky se v žádném bodě nevymknou průměru, který bychom od klasicky hezké vázy mohli očekávat, bude v drtivé většině považována za mnohem "krásnější" než váza s nepravidelnými tvary, jejíž vybouleniny na jedné straně by nám mohly připomínat nádory člověka trpícího elefantiázou. Mnoho lidí podléha tomuto zrakovému klamu, aniž by je napadla pouhá myšlenka toho, že názor, který zastávají, může být pouze neobjektivní snůškou vjemů, které vnímáme vlivem moderního světa.

30.12.2014 v 17:45 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

V blbým věku

Člověk se rodí jako tabula rasa, pravil John Locke. Přicházíme na svět slepí a ačkoli se nám naše okolí začíná pomalu zaostřovat už během prvního týdne života, slepými zůstáváme ještě dlouhou dobu poté. Vyrůstáme, měníme se a dospíváme. Začínáme se socializovat, fyzicky se vyvíjíme, nabíráme zkušenosti a psychicky rosteme. Když už je naše duše natolik vyspělá, aby opustila dosavadní prostředí, získáváme na rozloučenou ještě malý dárek. Na cestu do říše dospělých je nám v hedvábném šátku se zlatou stuhou zabaleno něco, co osobně považuji spíše za nemilosrdný sarkasmus než laskavé dobrodiní.

16.12.2014 v 22:27 | Karma: 25,52 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Společnost

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek

Existují různé chvíle s různými stupni intenzity rozjímání. Každý člověk to má nastavené individuálně, protože každý člověk vychází z vlastních zkušeností a vnímání světa, tudíž nikdy nelze s plnou platností jmenovat, které chvíle by to měly být. Pro mě osobně je jedna z nejsentimentálnějších chvilek nedělní podvečer. Jsou to totiž chvíle, kdy hlava střízliví a uši si zvykají na podivně mrtvé ticho prázdného bytu. V tyto momenty mě přepadávají, dovolím si vymyslet svůj vlastní pseudointelektuální název, záchvaty myšlenek. Někdo by mi možná řekl, že kdybych investovala alespoň polovinu vynaloženého úsilí do přemýšlení nad jinými věcmi (aktuálně do toho, jak hodlám zpracovat svoji bakalářskou práci), udělala bych mnohem lépe, jak pro sebe, tak pro své okolí. To nepopírám. Myšlenky bez praxe ještě nikdy nikomu nezachránily život. Na druhou stranu, praxe bez myšlenek může mít někdy katastrofální dopad. A to nemám na mysli myšlenky ideologického, politického nebo strategického rázu.

16.11.2014 v 19:36 | Karma: 36,51 | Přečteno: 8354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik