Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já na vysokou ... mám!

Jakožto čerstvá absolventka střední školy a studentka prvního ročníku na škole vysoké si následující situaci pamatuji ještě velmi dobře. Jen co si otřete orosené čelo z úspěšně zdolané maturitní zkoušky, už vás to znovu "honí kolem baráku". Tentokrát je to větší, krvežíznivější a mnohem nebezpečnější. A taky dražší.

Vždycky jsem si myslela, že až se budu po maturitě hlásit na vysokou školu, situace bude probíhat následovně: vyplním a pošlu přihlášku, zaplatím poplatek (zpravidla 500 Kč), dostanu pozvánku k přijímacím zkouškám, tam se v určené datum dostavím, napíšu si test a svůj úspěch nebo neúspěch se dozvím prostřednictvím dopisu, který mi daná univerzita (zpravidla po měsíci) pošle. Ano, zní to velmi jednoduše a taky jsem to tak udělala. Avšak při pozdějším pohledu do peněženky mi stále něco nesedělo. Po chvilce zamyšlení a stručném shrnutí celého předešlého roku jsem konečně dospěla k celkem logickému závěru, který jsem si kupodivu uvědomila až tehdy po maturitě. Stala jsem se jednou z mnoha obětí onoho ďábelského plánu, který jako hladový sup krouží nad všemi nadějnými budoucími vysokoškoláky.

Valí se to na nás ze všech stran. Přípravné kurzy, které vám zaručí 99% úspěšnosti, ať už se hlásíte na práva, medicínu nebo filologii. Učebnice, s nimiž se vám nemůže stát, že byste u přijimacích zkoušek neuspěli. Ale pozor - musíte si k ní koupit i pracovní sešit, jinak je pravděpodobnost potenciálního přijetí snížena na polovinu! Internetové kurzy, testy, konzultace, knihy, cvičebnice (samozřejmě že jsou k dostání I., II. III. i IV. díly!), přednášky s kvalifikovanými lektory po nichž si musíte zakoupit i potvrzení absolvování přednášek s kvalifikovanými lektory - to všechno vám firmy se zaměřením na vzdělávání mohou poskytnout. Jedna taková společnost, která spolupracuje s drtivou většinou vysokých škol v ČR nabízí široký výběr velmi lákavého sortimentu - ihned po zkoušce si můžete doma na Internetu vyhledat, jaké odpovědi jste vlastně měli zaškrtnout, co všechno jste udělali špatně a jaká je pravděpodobnost vašeho přijetí konkrétní fakultou. Za peníze, samozřejmě. Nepovedla se vám zkouška? Nevadí, společnost vypisuje dalších pět termínů, kterých se můžete bez problémů zúčastnit. A jelikož podmínkou přijetí u mnoha fakult je splnění dvou předmětů, tedy jednoho všeobecného a jednoho oborového, nezbývá vám nic jiného, než si znovu zaplatit předměty oba. Nepovedla se zkouška? Nevadí, společnost vypisuje čtyři další termíny, kterých se můžete bez problému zúčastnit! Tyto zkoušky však probíhají nezávisle na daných univerzitách, přihláška ke studiu se k nim samozřejmě nepočítá. Tisíc s tisícem se sešel a tři krát tři je devět a kdo bručí je medvěd.

Jste-li všestranně talentovaní jedinci s citem pro jazyk (haha!) a zároveň vám nedělá problém vypočítat inflexní bod cyklometrické funkce a v podstatě je vám jedno, jestli se dostanete na ČVUT nebo bohemistiku, pak máte smůlu. Pokud katedra nevypisuje vlastní příjímací zkoušky, připravte se na lehce vážnější konzultaci s vaším bankomatem. Při troše štěstí se vám oba testy vydaří hned napoprvé a zaplatíte navíc jenom semafor, vyhodnocení, komentář, doporučení, graf úspěšnosti a výsledky ostatních uchazečů.

V opačném případě? Společnost vypisuje ještě tři další termíny, kterých se můžete bez problému zúčastnit! A když ani to nevyjde a vysněná škola se začne pomalu ale jistě ztrácet v bíle mlze beznaděje, stále nezoufejte... Můžete to příští rok zkusit znovu. Bez problémů, jak jinak! Teď už jen překousnout to vědomí, že vlastníte pět černých centropenů za pět tisíc a zlatý diadém s diamantovou sponou za stejnou cenu vám budou další rok připadat jako ta nejdůležitější věc na světě.

 

 

Autor: Linh Giang Pham Thai | úterý 22.11.2011 7:00 | karma článku: 26,40 | přečteno: 2924x
  • Další články autora

Linh Giang Pham Thai

Sluneční stát třetího tisíciletí

Po delší odmlce jsem se rozhodla opět psát. Tentokrát však opustím svůj vlastní zvyk zásadně nekomentovat společensko – politické události současnosti a risknu něco citlivějšího.

24.6.2015 v 7:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Pětku ne, jsem v tom nevinně aneb Co si myslím o didaktickém testu z ČJ 2015

Začalo to nevinně. Bývala bych při svém věku a časovém vypětí ani nezaregistrovala, že se dneska (5. 5. 2015) psala maturitní zkouška z českého jazyka.

6.5.2015 v 9:06 | Karma: 47,61 | Přečteno: 79508x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek II

Někteří vědci tvrdí, že krása spočívá v souměrnosti. Samozřejmě - váza, která bude mít obě strany středové osy úplně identicky zaoblené a jejíž ladné křivky se v žádném bodě nevymknou průměru, který bychom od klasicky hezké vázy mohli očekávat, bude v drtivé většině považována za mnohem "krásnější" než váza s nepravidelnými tvary, jejíž vybouleniny na jedné straně by nám mohly připomínat nádory člověka trpícího elefantiázou. Mnoho lidí podléha tomuto zrakovému klamu, aniž by je napadla pouhá myšlenka toho, že názor, který zastávají, může být pouze neobjektivní snůškou vjemů, které vnímáme vlivem moderního světa.

30.12.2014 v 17:45 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

V blbým věku

Člověk se rodí jako tabula rasa, pravil John Locke. Přicházíme na svět slepí a ačkoli se nám naše okolí začíná pomalu zaostřovat už během prvního týdne života, slepými zůstáváme ještě dlouhou dobu poté. Vyrůstáme, měníme se a dospíváme. Začínáme se socializovat, fyzicky se vyvíjíme, nabíráme zkušenosti a psychicky rosteme. Když už je naše duše natolik vyspělá, aby opustila dosavadní prostředí, získáváme na rozloučenou ještě malý dárek. Na cestu do říše dospělých je nám v hedvábném šátku se zlatou stuhou zabaleno něco, co osobně považuji spíše za nemilosrdný sarkasmus než laskavé dobrodiní.

16.12.2014 v 22:27 | Karma: 25,52 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Společnost

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek

Existují různé chvíle s různými stupni intenzity rozjímání. Každý člověk to má nastavené individuálně, protože každý člověk vychází z vlastních zkušeností a vnímání světa, tudíž nikdy nelze s plnou platností jmenovat, které chvíle by to měly být. Pro mě osobně je jedna z nejsentimentálnějších chvilek nedělní podvečer. Jsou to totiž chvíle, kdy hlava střízliví a uši si zvykají na podivně mrtvé ticho prázdného bytu. V tyto momenty mě přepadávají, dovolím si vymyslet svůj vlastní pseudointelektuální název, záchvaty myšlenek. Někdo by mi možná řekl, že kdybych investovala alespoň polovinu vynaloženého úsilí do přemýšlení nad jinými věcmi (aktuálně do toho, jak hodlám zpracovat svoji bakalářskou práci), udělala bych mnohem lépe, jak pro sebe, tak pro své okolí. To nepopírám. Myšlenky bez praxe ještě nikdy nikomu nezachránily život. Na druhou stranu, praxe bez myšlenek může mít někdy katastrofální dopad. A to nemám na mysli myšlenky ideologického, politického nebo strategického rázu.

16.11.2014 v 19:36 | Karma: 36,51 | Přečteno: 8354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik