Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Internetoví negramoti a jak to vidím já

Dobrý článek nemůže zkazit ani špatná diskuze? Omyl! Když jsem se registrovala na blog, myslela jsem si, že když napíšu článek, ostatní autoři se mnou povedou smysluplnou diskuzi, ve které své protinázory podloží logickými argumenty, jež mě donutí nad věcí se znovu zamyslet a probrat celou situaci od začátku. Poté třeba i ustoupit a přijmout různá hlediska a různé pohledy na věc. Jak já jsem se však zmýlila! Jestli existují opravdu hloupí lidé, nejsou to ti, kteří neumí do pěti počítat, ale ti, kteří se vyskytují ve všech diskuzích na Internetu.

Ze začátku jsem byla celkem skeptická vůči představě, že by se v "seriózních" diskuzích mohly vyskytovat právě takové povahy, jež jsem právě popsala, ale opak se ukázal býti pravdou. Je vidět, že jakýkoliv článek od toho o problémech Evropské unie po ten, který řeší Teorii velkého třesku může být zkritizován, a to takovým způsobem, za který by se nemuseli stydět ani dvanáctiletí uhrovatí puberťáci na školním hřišti. Vlastně si ani nejsem jistá, jestli je slovo "kritika" v tomto případě na místě. Kolikrát nemůžu uvěřit vlastním očím, co dokáží všichni ti hrozně "dospělí lidé" vypustit z úst. V mnohých případech jsou to věci, které s původním článkem nemají ani nic společného a člověk si až, lidově řečeno, ťuká na čelo jakou nepochopitelnou logickou operací na něho mohli autoři příspěvků vůbec přijít.

Pojďme si nastínit nějakou takovou situaci. Jeden člověk napíše stručný článek, kterým vyjádří svůj nesouhlas proti zdražování banánů. Tento článek si přečte vlastník mezinárodního hotelového řetězce a nařkne autora z nedostatku finančních prostředků, protože "ty tři koruny navíc přece nemůžou nikomu ublížit". Vzápětí se do toho přidá třetí osoba, která prohlašuje, že taktéž nesnáší sociální případy jako je evidentně autor článku, protože stát pouze okrádají o peníze. Majetný člověk s tímto souhlasí, ale bohužel se setkává s odporem čtvrtého diskutujícího, který ho nazve škrtem a nadhodí, zda-li není náhodou politik, když má tolik peněz na rozhazování?! Rozhovor završí pátá osoba, která autora článku napadne za barvu kůže a pošle ho zpět do Afriky, kde je banánů víc než dost.

A já mám taky dost.

Témata politická, sociální a jinak lehce kontroverzní se, s jistou dávkou tolerance a nadsázky, dají ještě jaksi akceptovat. Sloučit názory celé společnosti jednoduše nelze a asi tušíme, co by vzniklo, kdyby toho někdo chtěl náhodou (znovu) dosáhnout násilím. Ale opravdu se zarážím nad některými výroky vypuštěnými na adresu přírodních katastrof (Fukušima), historických tragédií (genocidy, antisemitismus), úmrtí významných osobností (Havel) nebo odporných vražd a obětí lidských úchylek (Janatová). Co všechno dokáží všichni ti inteligentní lidé napsat, jenom aby obhájili svůj názor... Ten by však v těchto případech neměl mít- alespoň podle mě- svobodu slova. Už jenom z prosté lidské slušné vychovanosti.

Špatný příklad vidíme v opačném případě, a to když se někde píše o Vůdci a článek je olajkován padesáti plešatými výrostky, kteří v komentářích té své možnosti "svobody slova" opravdu notně využívají. Jsou případy, jejichž hranice musí být eticky vymezeny a překračovat se nesmí. Nejvíc to platí právě v těch případech, které jsem vyjmenovala. Podle mě je naprosto nepřípustné obviňovat zemřelého člověka a házet na něho špínu, stejně jako vtipkovat nad tragédií někoho, jehož dcera byla znásilněná, týraná a zavražděná ve špinavé kaluži v lese, jenom proto, že se nás to osobně nedotklo a vnímáme to pouze jako krátkodobý mediální rozruch.

Existuje nějaký lepší způsob, jak separovat tyto internetové negramoty, než přikázaný počet nasbíraných dukátů k tomu, aby mohli začít sprostě nadávat, plácat nesmysly, vykřikovat hesla a vysmívat se tragédiím? Existují ještě lidé, kteří mají svůj vlastní názor a chtějí ho ostatním sdělit a ne se s nimi zhádat jako slepice nad zrním? Věřím, že ano.

Ale hledání jehly v kupce sena bylo vždy těžké.

 

 

 

Autor: Linh Giang Pham Thai | středa 21.12.2011 10:42 | karma článku: 27,04 | přečteno: 2006x
  • Další články autora

Linh Giang Pham Thai

Sluneční stát třetího tisíciletí

Po delší odmlce jsem se rozhodla opět psát. Tentokrát však opustím svůj vlastní zvyk zásadně nekomentovat společensko – politické události současnosti a risknu něco citlivějšího.

24.6.2015 v 7:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Pětku ne, jsem v tom nevinně aneb Co si myslím o didaktickém testu z ČJ 2015

Začalo to nevinně. Bývala bych při svém věku a časovém vypětí ani nezaregistrovala, že se dneska (5. 5. 2015) psala maturitní zkouška z českého jazyka.

6.5.2015 v 9:06 | Karma: 47,61 | Přečteno: 79508x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek II

Někteří vědci tvrdí, že krása spočívá v souměrnosti. Samozřejmě - váza, která bude mít obě strany středové osy úplně identicky zaoblené a jejíž ladné křivky se v žádném bodě nevymknou průměru, který bychom od klasicky hezké vázy mohli očekávat, bude v drtivé většině považována za mnohem "krásnější" než váza s nepravidelnými tvary, jejíž vybouleniny na jedné straně by nám mohly připomínat nádory člověka trpícího elefantiázou. Mnoho lidí podléha tomuto zrakovému klamu, aniž by je napadla pouhá myšlenka toho, že názor, který zastávají, může být pouze neobjektivní snůškou vjemů, které vnímáme vlivem moderního světa.

30.12.2014 v 17:45 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

V blbým věku

Člověk se rodí jako tabula rasa, pravil John Locke. Přicházíme na svět slepí a ačkoli se nám naše okolí začíná pomalu zaostřovat už během prvního týdne života, slepými zůstáváme ještě dlouhou dobu poté. Vyrůstáme, měníme se a dospíváme. Začínáme se socializovat, fyzicky se vyvíjíme, nabíráme zkušenosti a psychicky rosteme. Když už je naše duše natolik vyspělá, aby opustila dosavadní prostředí, získáváme na rozloučenou ještě malý dárek. Na cestu do říše dospělých je nám v hedvábném šátku se zlatou stuhou zabaleno něco, co osobně považuji spíše za nemilosrdný sarkasmus než laskavé dobrodiní.

16.12.2014 v 22:27 | Karma: 25,52 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Společnost

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek

Existují různé chvíle s různými stupni intenzity rozjímání. Každý člověk to má nastavené individuálně, protože každý člověk vychází z vlastních zkušeností a vnímání světa, tudíž nikdy nelze s plnou platností jmenovat, které chvíle by to měly být. Pro mě osobně je jedna z nejsentimentálnějších chvilek nedělní podvečer. Jsou to totiž chvíle, kdy hlava střízliví a uši si zvykají na podivně mrtvé ticho prázdného bytu. V tyto momenty mě přepadávají, dovolím si vymyslet svůj vlastní pseudointelektuální název, záchvaty myšlenek. Někdo by mi možná řekl, že kdybych investovala alespoň polovinu vynaloženého úsilí do přemýšlení nad jinými věcmi (aktuálně do toho, jak hodlám zpracovat svoji bakalářskou práci), udělala bych mnohem lépe, jak pro sebe, tak pro své okolí. To nepopírám. Myšlenky bez praxe ještě nikdy nikomu nezachránily život. Na druhou stranu, praxe bez myšlenek může mít někdy katastrofální dopad. A to nemám na mysli myšlenky ideologického, politického nebo strategického rázu.

16.11.2014 v 19:36 | Karma: 36,51 | Přečteno: 8354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik