Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další pseudointelektuální článek II

Někteří vědci tvrdí, že krása spočívá v souměrnosti. Samozřejmě - váza, která bude mít obě strany středové osy úplně identicky zaoblené a jejíž ladné křivky se v žádném bodě nevymknou průměru, který bychom od klasicky hezké vázy mohli očekávat, bude v drtivé většině považována za mnohem "krásnější" než váza s nepravidelnými tvary, jejíž vybouleniny na jedné straně by nám mohly připomínat nádory člověka trpícího elefantiázou. Mnoho lidí podléha tomuto zrakovému klamu, aniž by je napadla pouhá myšlenka toho, že názor, který zastávají, může být pouze neobjektivní snůškou vjemů, které vnímáme vlivem moderního světa.

Už jen prachobyčejný průřez dějinami umění nám demostruje to, že krása ženy spočívá, spíše než v jejím vzhledu, ve století, v němž je vyobrazena. Ve starší době kamenné je Matkou plodnosti Venuše - zralá žena, která představuje páteř kmene, silná a ochranářská domina s mohutnými ňadry, kyprými boky, ale zároveň měkkými rosolovitými pažemi, které značí zázemí a přítomnost sexuální přitažlivosti. Rubens zase vnímal obtloustlé barokní dámy jako symboly něhy a ženské krásy, což dokazují například jeho díla Venuše před zrcadlem (1613-1615) nebo Tří grácie (1636-1638), ze kterých čiší panenská čistota a křehkost něžného pohlaví. Vnímání štíhlého pasu jako známky nastávající nemoci se však (oproti baroku) například ve viktoriánské Anglii moc neprosadilo - dívky byly drceny korzety za účelem dosažení co nejútlejšího pasu, dokonalá (až bolestivě přehnaná) X postava a porcelánová tvář zde byla považována za atraktivní. Letem světem, 40. léta 20. století se stala léty "opravdových dam" - s rudými rty, natočenými vlasy, cigaretou a decentními šaty, které svým způsobem doslova jiskřily erotickou elektřinou, stačilo si jen trochu oprášit fantazii, pánové. Takřka od 60. let 20. století až do nedávné minulosti se udržoval trend hubenosti. Anorexie, bulimie, bla bla bla, vždyť to znáte. Nedávno se zde objevila nová módní vlna a jako stín lidstva se plazí (nejen) po myslích všech méně uvědomělých jedinců, kteří okamžitě nabyli pocitu, že to prostě "musí" mít také. Být fit, mít svaly, jíst zdravě a chodit do posilovny. Ženy jsou za krásné považovány v případě, jestliže je jejich tělo rozloženo na "kozy", "pořádnej zadek" a "něco mezi tím". Chlapci se cpou steroidama a proteinama, jen aby z nich měli ostatní respekt. Ano, už jsme v roce 2014. V době, kdy je celá NAŠE historie zmačkaná do malé papírové kuličky a hozená mezi plechovky Coca-coly a kostry snědených ryb.

Z krásy těží nemálo lidí. Jak doba plyne, přibývá jedinců myslích si, že líbivost je známkou reputace. Krásní lidé 21. století spouští řetězec nesprávností, které plynou hlavně ze společenského vnímání čehosi, co nemusí být v objektivní realitě ani pravdivé. Je to asi takové, jako když hned na začátku uděláte chybu ve zkracování zlomku u dlouhého a těžkého matematického příkladu. Fotograf se prezentuje fotkami, které jsou společností označované jako "krásné". Což na tom, že jsou na nich jen dívky, které jsou tou samou společností považované za "krásné" a to pouze vlivem doby, ve které žijeme? Což na tom, že daný fotograf tuhle magii pochopil už hned na začátku a inzeruje si pouze "vysoké, štíhlé dívky s pěknou tváří" (charakteristika průměru ze začátku článku), aby zvýšil SVOJI popularitu? Nejsem příliš dobrý obchodní stratég, ale něco mi našeptává, že toto funguje.

Smutné je na tom hlavně to, že ideál krásy dnešní doby není daný pouze vertikálně, ale i horizontálně. Takže dívce nestačí být pouze krásná, musí být i nahatá. On ten zakrytý kotníček možná trošku působí jako úsměvné klišé za dob našich babiček, ale věřím tomu, že to mělo ve své době mnohem větší kouzlo než "vytažený kozy" v naší době. Mluvím vulgárně, protože to doopravdy vulgární je. Ač má každé období svá neobjektivní měřítka na ženskou atraktivitu, 21. století se od zbytku historie odděluje něčím, co už doopravdy svoji krásu postrádá - oplzlostí, obscénností, nestydatostí. A ještě k tomu hloupostí. Proč bychom jinak projevovali to, že se nám to líbí a svojí přízní házeli konvenkční příšeře pečený holuby přímo do huby? Proč bychom na druhou stranu fotili svoje nahatý zadky na sociální sítě, kde se na nich (v lepším případě) psychicky ukojí oči všelijakých existencí, o kterých my nemáme ani ponětí a stačí nám jen přiměřený počet "lajků", abychom mohli jít s klidným svědomím spát? Možná si myslíme, že je to krásné. Možná. 

Možná proto, protože krása je pomíjivá, ale blbost věčná.  

 

 

http://phamthai.blog.idnes.cz/c/440050/V-blbym-veku.html 

Autor: Linh Giang Pham Thai | úterý 30.12.2014 17:45 | karma článku: 21,04 | přečteno: 1601x
  • Další články autora

Linh Giang Pham Thai

Sluneční stát třetího tisíciletí

Po delší odmlce jsem se rozhodla opět psát. Tentokrát však opustím svůj vlastní zvyk zásadně nekomentovat společensko – politické události současnosti a risknu něco citlivějšího.

24.6.2015 v 7:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Pětku ne, jsem v tom nevinně aneb Co si myslím o didaktickém testu z ČJ 2015

Začalo to nevinně. Bývala bych při svém věku a časovém vypětí ani nezaregistrovala, že se dneska (5. 5. 2015) psala maturitní zkouška z českého jazyka.

6.5.2015 v 9:06 | Karma: 47,61 | Přečteno: 79508x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

V blbým věku

Člověk se rodí jako tabula rasa, pravil John Locke. Přicházíme na svět slepí a ačkoli se nám naše okolí začíná pomalu zaostřovat už během prvního týdne života, slepými zůstáváme ještě dlouhou dobu poté. Vyrůstáme, měníme se a dospíváme. Začínáme se socializovat, fyzicky se vyvíjíme, nabíráme zkušenosti a psychicky rosteme. Když už je naše duše natolik vyspělá, aby opustila dosavadní prostředí, získáváme na rozloučenou ještě malý dárek. Na cestu do říše dospělých je nám v hedvábném šátku se zlatou stuhou zabaleno něco, co osobně považuji spíše za nemilosrdný sarkasmus než laskavé dobrodiní.

16.12.2014 v 22:27 | Karma: 25,52 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Společnost

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek

Existují různé chvíle s různými stupni intenzity rozjímání. Každý člověk to má nastavené individuálně, protože každý člověk vychází z vlastních zkušeností a vnímání světa, tudíž nikdy nelze s plnou platností jmenovat, které chvíle by to měly být. Pro mě osobně je jedna z nejsentimentálnějších chvilek nedělní podvečer. Jsou to totiž chvíle, kdy hlava střízliví a uši si zvykají na podivně mrtvé ticho prázdného bytu. V tyto momenty mě přepadávají, dovolím si vymyslet svůj vlastní pseudointelektuální název, záchvaty myšlenek. Někdo by mi možná řekl, že kdybych investovala alespoň polovinu vynaloženého úsilí do přemýšlení nad jinými věcmi (aktuálně do toho, jak hodlám zpracovat svoji bakalářskou práci), udělala bych mnohem lépe, jak pro sebe, tak pro své okolí. To nepopírám. Myšlenky bez praxe ještě nikdy nikomu nezachránily život. Na druhou stranu, praxe bez myšlenek může mít někdy katastrofální dopad. A to nemám na mysli myšlenky ideologického, politického nebo strategického rázu.

16.11.2014 v 19:36 | Karma: 36,51 | Přečteno: 8354x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Vaše Sečtělosti, vzdávám se!

Po dlouhé době se vracím ke svému zapomenutému blogu. Je to docela dávno, co jsem naposledy něco napsala, proto je dost možné, že jsem vyšla ze cviku nebo že mě autorský blok stále neopustil a místo duchaplného článku tu po mně zůstane jen stránka plytkých plků a posléze... další tři roky prázdna. Kdyby tomu tak opravdu nakonec bylo, odpusťte mi to prosím, vážení. Jako když se člověk potřebuje jednou za čas pořádně opít, potřebuji i já si jednou za čas pořádně postěžovat. Jen tiše doufám, že stejně jako u alkoholu, i zde bude přednější obsah než forma. Když jsem tehdy přidávala svoje první poznatky "ze světa lidí", byla jsem v prvním ročníku na vysoké škole. V současné době jsem stále studentkou téhož oboru na té samé škole, ovšem s nepatrným rozdílem...

4.11.2014 v 22:52 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadili na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Přes internet a zásilkou domů. Léky na předpis takhle chtějí tři čtvrtiny lidí

23. dubna 2024  14:31

O možnost pořídit si léky na předpis přes internet a nechat si je poslat domů mají zájem téměř tři...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik