Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prasata všech zemí, nespojujte se...

"Já vystudoval základní školu. Potom sem chodil na tříletej učňák a byl sem tam pět let. Teď rovnám šroubky ve fabrice, velký do velkých krabiček a malý zas do těch menších... krabiček. Sice mám svůj vlastní byt .. vedle bytu mojí mamky.. ale stejně si tam občas chodím pro guláš. Chodím rád s klukama na pívo to se vždycky pak totálně zhulíme brčkem. Občas jedu do vedlejšího města, páč tam je Mekáč. A taky si myslím, že by ty cigáni měli jít do toho plinu."

Vesnické hospody a Facebook tím trpějí nejvíc. Čím? Ovečkovský syndrom. Tak jako I.P.Pavlov naučil své psy slintat nad rozsvíceným světlem, tito lidé slintají, prskají, bečí a frkají nad vyřknoutým slovem. A to slovo? Cikán.

Chudáčci pejsci ani nevěděli, proč vlastně slintají pokaždé, když se rozsvítí žárovka. Měli naučené jenom to, že skoro vždycky, když se to stalo, dostali něco dobrého na zub. Takoví lidé mají zase zafixovaný "fakt", že cikáni kradou, válejí se, jsou nebezpeční a nepřizpůsobiví, žijí na úkor státu a jeho obyvatel. Ale o pravdivosti této informace se nyní bavit nechci. Jenom by mě zajímalo, co se stane, až se jednou k rozsvícenému světlu nedostaví očekávané jídlo?

Nezastávám se jich. Nevyvracím lidské zkušenosti, koneckonců, sama mám zážitky takové, které by mě "opravňovaly" v nesnášenlivému, radikálnímu postavení proti nim. Vidím co se děje a nejsem slepá "pro-romistka". Uznávám, že procento "špatných" je v jejich komunitě mnohem větší, než u ostatních národnostních menšin (kde se kriminalita a nepřizpůsobivost objevuje také, mimochodem, kde ne?). Ano, Romové jsou podle mě hluční, nepořádní, většina z nich žije na sociálních dávkách, jsou nevychovaní, agresivní a obtěžujou obyvatele České Republiky. Většina. Ale...

Ale kdybych tohle pronesla někde ve vesnické hospodě, všichni zákazníci by mi začali tleskat a sklonili by se mi k nohám. Vůbec nikomu by nevadilo, že s Romem žádnou negativní ani pozitivní zkušenost nemá, že Roma viděl jenom z dálky v samoobsluze. Nezajímalo by nikoho, že to co jsem prohlásila neplatí na hlavu úplně každého z té obrovské skupiny, která sídlí po celém světě. Drb a pomluva se šíří rychlostí blesku. Je mi úplně jedno, co si kdo myslíte o této skupině obyvatel. Dobré na tom není to, že když nevíte, jakému člověku to říkáte, může to být klidně prototyp imaginárního autora prvního odstavce, který neumí pořádně do pěti počítat, nejdál byl dvacet kilometrů od svého rodného města a bydliště, o sobotách chlastá jak duha, hraje s nevíce inteligentními kamarády po hospodách karty a nosí dva týdny staré tričko se zaschlou svíčkovou.

Ono to pak jde jako lavina. Stačí si přečíst pár příspěvků v diskuzních fórech, aby to průměrně inteligentní člověk pochopil. Hlášky typu: "Cigáni do plinu", "Strýček Adolf forever" nebo "Vi svyně černý" mluví za vše. Facebook je plný hoaxů o porodu třináctileté romské dívky, která otěhotněla s vlastním otcem nebo okopírovaných složenek s 35 000 Kč vypsaných na paní Vlastu Horváthovou. Lidé se bouří a najednou to tu nápadně připomíná zvířátka z farmy G.Orwella. Všechno to hýká, mňouká, štěká, vrčí a slintá. Jen prasata se chopila příležitosti a hloupý dav okamžitě zmanipulovala. Jak to vlastně bylo, čtyři nohy dobré, dvě špatné?

Já bych byla jen hrozně nerada, kdyby to tu prasata zmanipulovala také. Protože jestli se lidi rozdělí na prasata a ovce, tak by se mohla opakovat historie. Nechtěla bych aby lidé za chvilku začali říkat: "Mám sousedův vlastní názor!"

Tenhle článek není o Cikánech a jejich chování ve společnosti. Je to o společnosti a její ovlivnitelnosti ať už médii, drby, pomluvami nebo fámy. Připomíná mi to trochu davové šílenství, kdy se člověk postaví doprostřed davu a řve, aniž by věděl proč. Tento člověk se však stává v mých očích prasetem (nebo ovcí) a já je snažně prosím: Prasata všech zemí, nespojujte se...

Autor: Linh Giang Pham Thai | pátek 18.11.2011 14:10 | karma článku: 24,54 | přečteno: 2763x
  • Další články autora

Linh Giang Pham Thai

Sluneční stát třetího tisíciletí

Po delší odmlce jsem se rozhodla opět psát. Tentokrát však opustím svůj vlastní zvyk zásadně nekomentovat společensko – politické události současnosti a risknu něco citlivějšího.

24.6.2015 v 7:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Pětku ne, jsem v tom nevinně aneb Co si myslím o didaktickém testu z ČJ 2015

Začalo to nevinně. Bývala bych při svém věku a časovém vypětí ani nezaregistrovala, že se dneska (5. 5. 2015) psala maturitní zkouška z českého jazyka.

6.5.2015 v 9:06 | Karma: 47,61 | Přečteno: 79508x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek II

Někteří vědci tvrdí, že krása spočívá v souměrnosti. Samozřejmě - váza, která bude mít obě strany středové osy úplně identicky zaoblené a jejíž ladné křivky se v žádném bodě nevymknou průměru, který bychom od klasicky hezké vázy mohli očekávat, bude v drtivé většině považována za mnohem "krásnější" než váza s nepravidelnými tvary, jejíž vybouleniny na jedné straně by nám mohly připomínat nádory člověka trpícího elefantiázou. Mnoho lidí podléha tomuto zrakovému klamu, aniž by je napadla pouhá myšlenka toho, že názor, který zastávají, může být pouze neobjektivní snůškou vjemů, které vnímáme vlivem moderního světa.

30.12.2014 v 17:45 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

V blbým věku

Člověk se rodí jako tabula rasa, pravil John Locke. Přicházíme na svět slepí a ačkoli se nám naše okolí začíná pomalu zaostřovat už během prvního týdne života, slepými zůstáváme ještě dlouhou dobu poté. Vyrůstáme, měníme se a dospíváme. Začínáme se socializovat, fyzicky se vyvíjíme, nabíráme zkušenosti a psychicky rosteme. Když už je naše duše natolik vyspělá, aby opustila dosavadní prostředí, získáváme na rozloučenou ještě malý dárek. Na cestu do říše dospělých je nám v hedvábném šátku se zlatou stuhou zabaleno něco, co osobně považuji spíše za nemilosrdný sarkasmus než laskavé dobrodiní.

16.12.2014 v 22:27 | Karma: 25,52 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Společnost

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek

Existují různé chvíle s různými stupni intenzity rozjímání. Každý člověk to má nastavené individuálně, protože každý člověk vychází z vlastních zkušeností a vnímání světa, tudíž nikdy nelze s plnou platností jmenovat, které chvíle by to měly být. Pro mě osobně je jedna z nejsentimentálnějších chvilek nedělní podvečer. Jsou to totiž chvíle, kdy hlava střízliví a uši si zvykají na podivně mrtvé ticho prázdného bytu. V tyto momenty mě přepadávají, dovolím si vymyslet svůj vlastní pseudointelektuální název, záchvaty myšlenek. Někdo by mi možná řekl, že kdybych investovala alespoň polovinu vynaloženého úsilí do přemýšlení nad jinými věcmi (aktuálně do toho, jak hodlám zpracovat svoji bakalářskou práci), udělala bych mnohem lépe, jak pro sebe, tak pro své okolí. To nepopírám. Myšlenky bez praxe ještě nikdy nikomu nezachránily život. Na druhou stranu, praxe bez myšlenek může mít někdy katastrofální dopad. A to nemám na mysli myšlenky ideologického, politického nebo strategického rázu.

16.11.2014 v 19:36 | Karma: 36,51 | Přečteno: 8354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik