Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smrti a jiné komerční události

Zemřel vám někdy někdo blízký? Znáte ten pocit, kdy vám připadá, jako by vás vlastní myšlenky obklopovaly jako hustá neprůchozí mlha, dusily vás a vy neměli kam utéct? Myslíte si, že horší už to být nemůže? Může.  

Protože žijeme v moderním století (a moderní století si žádá moderní činy) dávno mě přestalo překvapovat, co všechno se může stát populárním. Jako to kdysi byly šaty, hudba a posléze technologie, nyní je člověk všemi těmito věci doslova zahlcen a už mu zdaleka nepříjdou tak atraktivní, jako tomu bylo dříve. Jenže co teď? Na co jen bychom se my, lidé, mohli upnout, abychom vytvořili novou vlnu šílenství a vrátili se tak do starých kolejí, ačkoli všechny materiální věci dávno zevšedněly a ztratily tak svůj třpytivý trůn na samotném vrcholu zámku zvaném Sláva? Ač zní odpověď na tuto otázku jako patologický výmysl psychicky nestabilního člověka, stačí jen otevřít noviny a projet si nekrology. Pak už se jen rozhodněme, na jakého (právě zesnulého) člověka zaměříme všechen svůj volný čas, který bychom -za normálních okolností- strávili třeba dloubáním se v nose.

 Michael Jackson, Amy Winehouse, Whitney Houston nebo Václav Havel – nejspíš by se tyto osobnosti velmi divily, kdyby na vlastní oči viděly, jaké aféry a zlá slova dokáže jejich smrt vyvolat. Nezáleží na tom, čím se proslavili – záleží na tom, že právě zemřeli. Ještě donedávna jsem si myslela, že největší projev úcty k zemřelému se kupovat nemusí – myslela jsem, že ticho nic nestojí. Změnila jsem na to názor. Ticho je luxus, který si můžou dovolit jen ti nejobyčejnější. Na ty méně šťastné se řve. Řvou lidé, jak jsou hrozně nešťastní, řvou média a odkrývají podrobnosti o příčině smrti. Regály v obchodech se prohýbají pod horami životopisů, dokumentů a životních příběhů – na které by se doteď prášilo, kdyby byli tito lidé ještě naživu. Lidé pořádají hromadné sešlosti, na kterých si povídají, jak moc jim onen člověk vlastně chybí a jak moc byl úžasný. Jejich písničky začínají hrát v každém druhém baru, jejich slova začínají znět na každém druhém rohu. Vznikají po nich ulice, města, letiště. Michael Jackson by byl určitě velmi rád, kdyby věděl, kolik lidí ho „ve skutečnosti“ obdivovalo a poslouchalo od svého ranného dětství. Možná by měl taky radost, kdyby věděl, že pohrdání, posměchy a urážky na jeho osobu v době jeho života vlastně „nic neznamenaly“ a byly projevem skryté lásky fanoušků, jak k jeho osobě, tak k jeho hudbě. Možná by ani nepochopil, proč někteří lidé čekali jen na jeho smrt, aby to mohli projevit. Zní to sarkasticky? Co je v této populární vlně vlastně sarkasmus?

 Není to třeba i to, že se budeme jednoho dne pohybovat ve Václav Havel Airport Prague, kdežto samotný bývalý prezident se celý svůj život pohyboval na Ruzyni?

 Tématem Václava Havla se dostáváme k dalšímu zvrhlému trendu v této oblasti, který však zdaleka není tak „příjemný“, jako tomu bylo u krále popu Jacksona. Každý, kdo žije v této zemi by měl znát historii v kontextu s panem Havlem. Každý člověk vlastní hlavu a názor (nebo v to spíš doufám) existují i takoví lidé, kteří s tímto mužem nikdy nesympatizovali. Nebavme se ale o tom, proč tomu tak je. Nebuďme bílí ani černí. Pojďme se na to podívat z té třetí strany. Ta třetí strana, je strana lidská. Ten člověk, zdůrazňuji slovo člověk, zemřel, ale i přesto někteří lidé nedokázali udržet svůj inteligenční kvocient na uzdě a nestyděli se tahat na povrch jeho minulost, hrabat se v ní jako slepice ve zrní a lhát, očerňovat, vyčítat. Kolik zlých slov padlo ještě předtím, než se vůbec konal pohřeb? Možná bychom si měli uvědomit, že ani jeden z výše jmenovaných není pouhý obraz na stěně, či plakát v Top Dívce. Příjde vám to hrozné a myslíte si, že horší už to být nemůže?

 Bohužel, na tomto světě neexistují pouze smrti,jejichž důvodem je nemoc, drogy či stáří. Jsou i věci, které by se nikdy nemusely stát, kdyby v tom nefiguroval někdo další. Pokud nějakou takovou situaci mediálně nafouknete, jak je tomu dobrým zvykem, dostanete třetí případ, o kterém bych se chtěla zmínit a bohužel ten nejhorší. Když v roce 2010 zmizela devítiletá Anna Janatková, média se toho chytla jako tonoucí stébla trávy. Ovšem za špatný konec. Tím, že bylo odhaleno téměř vše, co jen odhaleno mohlo být, se spustila vlna diskuzí a kybernetických emočních výlevů. Čím víc byl případ rozmazáván a řešen, tím absurdněji to působilo a ke konci se kreativní lidské hyeny neostýchaly vytvářet vlastní koláže a vtipy, kterými spamovaly sociální sítě. Že měla ta dívka nějaké rodiče, bylo jí pouhých 9 let a musela si vytrpět neskutečně mnoho bolesti předtím, než zemřela? Co nepíší noviny, to přeci není pravda!

 

Zemřel vám někdy někdo blízký?..

 

Autor: Linh Giang Pham Thai | středa 20.6.2012 15:05 | karma článku: 19,22 | přečteno: 1231x
  • Další články autora

Linh Giang Pham Thai

Sluneční stát třetího tisíciletí

Po delší odmlce jsem se rozhodla opět psát. Tentokrát však opustím svůj vlastní zvyk zásadně nekomentovat společensko – politické události současnosti a risknu něco citlivějšího.

24.6.2015 v 7:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Pětku ne, jsem v tom nevinně aneb Co si myslím o didaktickém testu z ČJ 2015

Začalo to nevinně. Bývala bych při svém věku a časovém vypětí ani nezaregistrovala, že se dneska (5. 5. 2015) psala maturitní zkouška z českého jazyka.

6.5.2015 v 9:06 | Karma: 47,61 | Přečteno: 79508x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek II

Někteří vědci tvrdí, že krása spočívá v souměrnosti. Samozřejmě - váza, která bude mít obě strany středové osy úplně identicky zaoblené a jejíž ladné křivky se v žádném bodě nevymknou průměru, který bychom od klasicky hezké vázy mohli očekávat, bude v drtivé většině považována za mnohem "krásnější" než váza s nepravidelnými tvary, jejíž vybouleniny na jedné straně by nám mohly připomínat nádory člověka trpícího elefantiázou. Mnoho lidí podléha tomuto zrakovému klamu, aniž by je napadla pouhá myšlenka toho, že názor, který zastávají, může být pouze neobjektivní snůškou vjemů, které vnímáme vlivem moderního světa.

30.12.2014 v 17:45 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

V blbým věku

Člověk se rodí jako tabula rasa, pravil John Locke. Přicházíme na svět slepí a ačkoli se nám naše okolí začíná pomalu zaostřovat už během prvního týdne života, slepými zůstáváme ještě dlouhou dobu poté. Vyrůstáme, měníme se a dospíváme. Začínáme se socializovat, fyzicky se vyvíjíme, nabíráme zkušenosti a psychicky rosteme. Když už je naše duše natolik vyspělá, aby opustila dosavadní prostředí, získáváme na rozloučenou ještě malý dárek. Na cestu do říše dospělých je nám v hedvábném šátku se zlatou stuhou zabaleno něco, co osobně považuji spíše za nemilosrdný sarkasmus než laskavé dobrodiní.

16.12.2014 v 22:27 | Karma: 25,52 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Společnost

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek

Existují různé chvíle s různými stupni intenzity rozjímání. Každý člověk to má nastavené individuálně, protože každý člověk vychází z vlastních zkušeností a vnímání světa, tudíž nikdy nelze s plnou platností jmenovat, které chvíle by to měly být. Pro mě osobně je jedna z nejsentimentálnějších chvilek nedělní podvečer. Jsou to totiž chvíle, kdy hlava střízliví a uši si zvykají na podivně mrtvé ticho prázdného bytu. V tyto momenty mě přepadávají, dovolím si vymyslet svůj vlastní pseudointelektuální název, záchvaty myšlenek. Někdo by mi možná řekl, že kdybych investovala alespoň polovinu vynaloženého úsilí do přemýšlení nad jinými věcmi (aktuálně do toho, jak hodlám zpracovat svoji bakalářskou práci), udělala bych mnohem lépe, jak pro sebe, tak pro své okolí. To nepopírám. Myšlenky bez praxe ještě nikdy nikomu nezachránily život. Na druhou stranu, praxe bez myšlenek může mít někdy katastrofální dopad. A to nemám na mysli myšlenky ideologického, politického nebo strategického rázu.

16.11.2014 v 19:36 | Karma: 36,51 | Přečteno: 8354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik