Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V blbým věku

Člověk se rodí jako tabula rasa, pravil John Locke. Přicházíme na svět slepí a ačkoli se nám naše okolí začíná pomalu zaostřovat už během prvního týdne života, slepými zůstáváme ještě dlouhou dobu poté. Vyrůstáme, měníme se a dospíváme. Začínáme se socializovat, fyzicky se vyvíjíme, nabíráme zkušenosti a psychicky rosteme. Když už je naše duše natolik vyspělá, aby opustila dosavadní prostředí, získáváme na rozloučenou ještě malý dárek. Na cestu do říše dospělých je nám v hedvábném šátku se zlatou stuhou zabaleno něco, co osobně považuji spíše za nemilosrdný sarkasmus než laskavé dobrodiní.

Dětské srdce je tabula rasa, pravím já. Jenže jakýkoli papír je vyroben k tomu, aby ho někdo popsal. V lepším případě. A tak se stalo, že jsme dospěli. Mnoho z nás neví, jak k tomu došlo a mnoho z nás ani neví, že k tomu došlo. Stojíme tu bezvládně uprostřed zeměkoule, podobně jako hadroví panáci uprostřed pole, a necháváme vítr, aby s námi cloumal jak se mu zlíbí. S darem dospěláckého prozření začínáme postupně rozpoznávat vjemy kolem sebe. Začínáme zjišťovat, že ne všichni lidi jsou takoví, jako jsme si doteď představovali. Naši bývalí kamarádi se postupně rozchází do všech světových stran a jejich charaktery se vybarvují nejrůznějšími barvami. Z Matěje, toho kluka co byl vždycky mistrem ostrovtipu, je teď arogantní pseudoelegán ve značkovém svetru a dioptrickými brýlemi s půl dioptrií na každé oko, který pohrdá každým člověkem s platem pod dvacet tisíc. Libor, kluk, který dvakrát propadl, rozjel vlastní podnikání, které zanedlouho získalo obrovský potenciál a tak se stalo to, že ve svých třiadvaceti letech vydělává víc peněz, než nagelovaný Aleš, který „přece vystudoval práva“. Marie, nejlepší kamarádka z dob dospívání, teď chodí každé ráno do samoobsluhy pro cigarety, pár rohlíků a točený salám, protože kdyby si koupila něco lepšího k jídlu, už by ji nezbylo ani na těch pár gramů trávy (a nové boty pro malého), které si chce ještě koupit, než ji Úřad práce pošle peníze za další měsíc. Veronika si bere hypotéku na dům a její dceři už bude skoro deset let. A tak bych mohla pokračovat ještě notnou chvíli. Stáváme se otroky společnosti, ekonomie i politiky a pouze ten, který má odvahu, se tomuto systému vzepřít, má doopravdy nárok na to, žít svobodný život. Pouze však do té doby, než mu na něj dojdou peníze. Svým novým zrakem tohle všechno sledujeme a realita se nám skrze něj odráží v mozku. Ten ji někdy prostě přijme a my si poté s pokrčenými rameny řekneme: „No co, vždyť už jsme přeci dospělí.“ anebo ji zarputile odmítáme pochopit a tak nastává situace, kdy si poprvé uvědomíme, že jsme opravdu v blbým věku. Je to věk, kdy nejde už jít zpátky. Věk plný hypoték, vražd, úplatků, bídy, skandálů, rozmanitých názorů, nenávisti, smutku, nemocí a smrti. Úlisně se kolem nás plíží a my jsme donuceni se na tohle všechno dívat s dokořán otevřenýma očima. Začínáme chápat, že neexistuje slovo „neexistuje“ a vše, o čem by se naší nezkažené mysli ani neopovážilo zdát, se může stát trpkou skutečností. Zjistíme, že i ten nejlepší přítel nám může s radostí ublížit a stejně tak to, že lidé nemusí zůstat takovými, jaké jsme je osm let předtím znali. Najednou už nemáme deset cest do různých směrů, ale pouze pár ubohých cestiček, které striktně diktují, že modelkami nemůžeme být, protože jsme moc tlustí a králemi taky ne, protože jsme moc chudí. Uvědomíme si, že láska je záležitost nerespektuhodná, zatímco před nenávistí bychom se měli kát. Naše neposkvrněné tabulky se začínají plnit, ale ať děláme co děláme, krev se z šatů odstraňuje špatně.

 

I přes tohle všechno však miluju rozmanitost světa. Jako když Baudelaire hledal krásu v ošklivosti, i já se snažím v téhle rozkládající se mršině nacházet co nejvíc krásných věcí. Sice jsem si vědoma toho, že už mi nikdy nebude připadat jako tenkrát, když jsem ho během slepých dětských let vnímala pouze hmatem, sluchem nebo čichem. Vím, že nesmím olizovat zmrzlý zábradlí, že nesmí být legrační dělat ksichty na policejní kamery a v hypermarketech okusovat vystavené kytky. Jenže, proč to vlastně nesmí být legrační? Vážím si svých možností a uvědomuji si, že bych je bez tohohle blbýho věku nevlastnila. Jen je smutné vidět, jak mnozí často zapomínají na to, že jsme kdysi byli všichni stejní. Nebylo chudých a bohatých, černých a bílých, hloupých a chytrých lidí. Teď tomu tak je. Dovolte mi ovšem připomenout vám jednu zásadní věc – lidi jsou různí,ale přitom úplně stejní. Všichni jsme totiž, neskutečně sprostě, od hlavy až k patě, počmáraní jako šašci.

Autor: Linh Giang Pham Thai | úterý 16.12.2014 22:27 | karma článku: 25,52 | přečteno: 3026x
  • Další články autora

Linh Giang Pham Thai

Sluneční stát třetího tisíciletí

Po delší odmlce jsem se rozhodla opět psát. Tentokrát však opustím svůj vlastní zvyk zásadně nekomentovat společensko – politické události současnosti a risknu něco citlivějšího.

24.6.2015 v 7:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Pětku ne, jsem v tom nevinně aneb Co si myslím o didaktickém testu z ČJ 2015

Začalo to nevinně. Bývala bych při svém věku a časovém vypětí ani nezaregistrovala, že se dneska (5. 5. 2015) psala maturitní zkouška z českého jazyka.

6.5.2015 v 9:06 | Karma: 47,61 | Přečteno: 79508x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek II

Někteří vědci tvrdí, že krása spočívá v souměrnosti. Samozřejmě - váza, která bude mít obě strany středové osy úplně identicky zaoblené a jejíž ladné křivky se v žádném bodě nevymknou průměru, který bychom od klasicky hezké vázy mohli očekávat, bude v drtivé většině považována za mnohem "krásnější" než váza s nepravidelnými tvary, jejíž vybouleniny na jedné straně by nám mohly připomínat nádory člověka trpícího elefantiázou. Mnoho lidí podléha tomuto zrakovému klamu, aniž by je napadla pouhá myšlenka toho, že názor, který zastávají, může být pouze neobjektivní snůškou vjemů, které vnímáme vlivem moderního světa.

30.12.2014 v 17:45 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1601x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Další pseudointelektuální článek

Existují různé chvíle s různými stupni intenzity rozjímání. Každý člověk to má nastavené individuálně, protože každý člověk vychází z vlastních zkušeností a vnímání světa, tudíž nikdy nelze s plnou platností jmenovat, které chvíle by to měly být. Pro mě osobně je jedna z nejsentimentálnějších chvilek nedělní podvečer. Jsou to totiž chvíle, kdy hlava střízliví a uši si zvykají na podivně mrtvé ticho prázdného bytu. V tyto momenty mě přepadávají, dovolím si vymyslet svůj vlastní pseudointelektuální název, záchvaty myšlenek. Někdo by mi možná řekl, že kdybych investovala alespoň polovinu vynaloženého úsilí do přemýšlení nad jinými věcmi (aktuálně do toho, jak hodlám zpracovat svoji bakalářskou práci), udělala bych mnohem lépe, jak pro sebe, tak pro své okolí. To nepopírám. Myšlenky bez praxe ještě nikdy nikomu nezachránily život. Na druhou stranu, praxe bez myšlenek může mít někdy katastrofální dopad. A to nemám na mysli myšlenky ideologického, politického nebo strategického rázu.

16.11.2014 v 19:36 | Karma: 36,51 | Přečteno: 8354x | Diskuse| Ostatní

Linh Giang Pham Thai

Vaše Sečtělosti, vzdávám se!

Po dlouhé době se vracím ke svému zapomenutému blogu. Je to docela dávno, co jsem naposledy něco napsala, proto je dost možné, že jsem vyšla ze cviku nebo že mě autorský blok stále neopustil a místo duchaplného článku tu po mně zůstane jen stránka plytkých plků a posléze... další tři roky prázdna. Kdyby tomu tak opravdu nakonec bylo, odpusťte mi to prosím, vážení. Jako když se člověk potřebuje jednou za čas pořádně opít, potřebuji i já si jednou za čas pořádně postěžovat. Jen tiše doufám, že stejně jako u alkoholu, i zde bude přednější obsah než forma. Když jsem tehdy přidávala svoje první poznatky "ze světa lidí", byla jsem v prvním ročníku na vysoké škole. V současné době jsem stále studentkou téhož oboru na té samé škole, ovšem s nepatrným rozdílem...

4.11.2014 v 22:52 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik