Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J17a13n 57H15r29u92b53e91š

6. 5. 2015 14:39

Jidáše Iškariotského vysypu z rukávu i kdyby mě vzbudili o půlnoci. Znám stejně tak jméno Prorokovy matky jako jméno Pučálkovic žirafy. O tom, jestli umím správně používat český jazyk, to ale nevypovídá nic. Je to věc obecného rozhledu, řekněme kulturního povědomí. Dnes však u nás maturují i potomci těch, kteří k nám přišli z nejrůznějších konců světa, jejichž kulturní povědomí je naprosto odlišné. Bylo by k popukání autory takového "jazykového testu" ve stejném duchu vykoušet třeba zda by oni sami zvládli doplnit Buddhovo jméno Siddártha G...... A jestli ne, kule z češtiny! Třeba by jim pak došlo jakou pitomost zplodili.

14 1
možnosti
JN

J12a96n 76N52o40v51á53k

6. 5. 2015 15:12

Ona do českého jazyka patří i literatura - a tam v Čechácch základy bible patří. Buddhovo jméno bych nechal do indické maturity.

4 1
možnosti
JK

Která postava z Bible pronesla: "Sakra, oba jednorožci jsou kluci jako buci!"

3 4
možnosti
DB

Dnešní situace v učení se pro maturanty ale i pro učitele strašně rychle mění. Znalosti které byly základem vědění kdysi, dnes již nehrají tak velkou roli. A nové a nové znalosti se neustále objevují. Jde o to rozhodnout, jaká znalostní informace je pro maturanta bezpodmínečně nutná. A jestli je nutné, aby byla v maturitě. Jsou velmi užitečné informace, které ale nemusí a snad ani nesmí být součástí maturity.

Jak a kdo rozhodne, který americký básník bude v české maturitě v podkapitole zahraniční literatura. Kdo rozhodne kolik tam bude španělských, brazilských, německých, chorvatských, nepálských, čínských a další literátů. A co takhle rakouská Efriede Jelínek??? Nositelka Nobelovy ceny za literaturu?

Které české autory musí maturant znát? Jak moc lingvistiky musí umět? Skutečně udělat dobrý maturitní test vyžaduje znalosti a vědomosti a schopnost vybrat to správné. Očividně to CERMAT neumí. Ale přesto, že Cermat totálně pokazil systém jednotné maturity, a především to pokazili nerozumní politici, přesto přese všechno je platíme dál. 

Mám otázku...NENÍ NA MINISTERSTVU NIKDO S POŽADOVANÝMI VLASTNOSTMI, KDO BY BYL SCHOPEN VYROBIT MATURITNÍ ZADÁNÍ??? A proč ne? A proč je tedy platíme? Když vlastně na všechno potřebují odborníky mimo ministerstvo? Proč to nezvládají a proč je platíme, když to nezvládají?

Sám jsem vyráběl mnoho testů pro mé americké univerzitní studenty. Ten první mi trval víkend. Ty další jen jedno odpoledne. A to v době, kdy nebyly počítače, ale jen psací stroje.

Vyrobit test z jednoho předmětu, pakliže tomuto předmětu rozumíte je otázka jen několika málo hodin.

Takže proč CERMAT? K čemu? Jen vyhozené  peníze z rozpočtu? jen průtokáč na peníze? A proč nesmyslné úkoly v maturitních zadáních?

15 0
možnosti
RC

Kdybyste vedel neco o testovani testu, tak byste vedel, ze pokud chcete vyrobit testy, ktere maji rozumne podobnou uroven, ze to jednoduche neni. A jiz v minulosti se vyskytly otazky, kde se ani odbornici nebyli schopni shodnout na (ne)spravnosti.

1 0
možnosti
Foto

Obecná znalost mateřského jazyka a práce s ním se bohužel stále snižuje. Budoucí maturanti by měli více číst a vůbec nemyslím hned klasickou literaturu, myslím jakoukoliv v tištěné podobě. Děcka ale nečtou vůbec. Komunikace probíhá na úrovní sociálních sítí či krátkých textových zpráv. Podle toho pak úroveň umění se vyjadřovat vlastním rodným jazykem vypadá.

A stěžovat si na tak základní znalosti jako je Jidáš Iškariotský? 

Co budou dělat až za pár let naleznou u maturity otázku: 

Co má společného Pučálkovic žirafa s matkou Proroka Mohameda? :-)

22 2
možnosti
MS

Sapristi, to je to jediné, co nevím ! 8-o

1 0
možnosti
JC

Jste chytrá. A vzdělaná. (A taky hezká.).

Tleskám Vám.

R^

8 1
možnosti

To je, ale co pak budou dělat všechny ty začleňovací agentury? 8-o

0 1
možnosti
ZW

Jidáš Iškariotský patří k obecné znalosti obyvatele jakékoliv evropské země. Tak to zkrátka je. Víme, kdo byl Ježíš, víme, kdo byl Jidáš, víme, kdo byl Pilát. Tyhle biblické postavy vešly třeba i do nekonečného množství přirovnání, se kterými se setkal každý, i kdyby neměl jakéhokoliv náboženské vzdělání. Můžeme se bavit o tom, jestli to potřebuje zednický učeň, ale u maturanta (!) je požadavek na tuto znalost naprosto přiměřený a opodstatněný.

40 3
možnosti
DM

Přiměřený ano!

Opodstatněný?

2 0
možnosti
DM

PS:Autorku musím pochválit za velmi vtipný konec blogu...

5 0
možnosti
DM

Popravdě,ZNÁT Yes minister je POVINNOST,protože ten seriál je prostě geniální.

A z kontextu věty musí jít jednoznačně o zápornou postavu,těch známých je v novém zákoně víceméně jako šafránu,aneb člověk jehož inteligence se limitně neblíží tomu co najdeme v sibiřské tundře za 40 stupňového mrazu celkem logicky Jidáše doplnit MUSÍ.

Možná by někdo zvažoval Piláta ale ten byl Pontský a navíc  to byla víceméně postava kladná....

Dle mne ani netřeba přílišného intelektu,řekl bych že na správnou odpověd stačí nebýti blbcem....

17 2
možnosti
VH

No jo - jenže já (synek z naprosto ateistické rodiny) mám slovní spojení Jidáš Iškariodský pevně zakotveno. Vůbec mně jedno bez druhého nenapadá. Co mě napadá: co vůbec znají dnešní maturanti?

   PS: Poznámka není k úrovni maturitního testu. Jen k tomu, co my jsme nazývali všeobeným vzděláním  (řekl bych základním, nikoliv až maturitním).

17 0
možnosti
DM

To je celkem logické,je přeci potřeba zvyšovat podíl vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaných lidí.

Intelignece,odbočkou-maximální vzdělatelnost lidí je dejme tomu stejná,neb i dosti díky inteligenci geneticky daná,tzn jak toho docílíme,že?

Na druhou stranu k dřívějšímu klasickému vzdělání dob prvorepublikových patřila latina ,či hra na piano,dnes schopnost namatlat úžasnou slajdšou v moftím bazmeku...

3 0
možnosti
VM

Noe, Noe, že to byl Noe :))

2 0
možnosti
VM

Nebo možná jeho žena... to spíš, protože obecně vzato manželky víc remcaj

10 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8252x
Společnost se dělí na:

Vegetariány a "Pouze-kuřecí-maso-jím".
Šprty a "Já-jsem-se-to-fakt-neučil!"
Boháče a snoby s půjčeným značkovým sakem.
Zloděje a kamarády, co nevrací dluhy.
Dospělé a velké vzrůstem.
Cikány a bílé recidivisty.
Kuřáky a nekuřáky s cigárem.
Ošklivé a upravené ve photoshopu.
Hip-hopery, vlastence, spodiny, vojáky, gympláky, kočičky a pejsky, ...

Je to tragikomedie.

Seznam rubrik